Kerteminde - haven ved havet

 

© Johnni Balslev


Dronning Margrethe og Prins Henrik kom på besøg i Kerteminde i anledning af byens 600-års jubilæum som købstad. Vi tager et nærmere kig på den dejlige fynske by ved Storebælt.


Amanda står lige så kækt og holder øje med indkørslen til Kerteminde over Langebro. Til højre ligger det gode Tornøes Hotel, den gamle havn og fiskerihavnen. Til venstre strækker Kerteminde Fjord sig ud for Lillestranden med gamle fiskerhuse og deres fine små haver.


Prydhaver og fjordrejer

Da vejret er godt, stryger jeg straks over mod Lillestranden. De smalle grunde rækker ud mod fjorden med køkken- og prydhaver, hvide stakitter og små lysthuse. Mod vandet landes stadig fjordrejer og ål.


Forsiden af husene ligger som farverige perler på en snor ud til Fiskergade. De sirlige døre er pyntet med blomsterkrukker og håndlavede navneskilte. Længere mod øst er der flere bagsidestier med en afslappet atmosfære. Et sted annoncerer de nudistområde på et fint skilt. Måske lige så afskrækkende som det obligatoriske skilt med en bidsk hund.


Vægteren

Med et glødende kamera i hånden skynder jeg mig tilbage til verandaen foran Tornøes Hotel. Her har jeg en aftale med Kertemindes historiske vægter Niels Steenfeldt. Det kommer lidt bag på mig, at han møder op i fuld ornat med høj ulden kasket, lang mørk kofte med blanke knapper, en lygte og morgenstjerne.


De andre gæster fotograferer løs og Niels synger en del af vægtersangen med fyldig stemme. Alle smiler. Niels har været skoleinspektør, men nyder nu at vise rundt i byen.


Vi går gennem flere prægtige gamle købmandsgårde med bindingsværk i flere etager. Vi svinger ind i Muusgården, hvor Vægter-Niels viser mig et undseligt skilt på en bælke i porten. En lille dør fører ind i Skænkestuen fra 1829 .


Der hersker en herlig atmosfære i det røgfyldte lokale uden bar. Niels hanker op i kraven på en bekendt og gir' en lille "opsang" til selskabet.


Suveræn restaurant

Der er flere gode cafeer, værtshuse og restauranter i Kerteminde. Men den bedste restaurant er så absolut Rudolf Mathis på havnen.


Puk Lyskær Larsen og Ursula Plato leverer med en venlig og professionel stab et af de allerbedste måltider denne rejsejournalist har smagt i Danmark. En stribe af de lækreste fiskeretter så smukke som stjerneskud. Altså himmelske stjerneskud. Med liflige vine til. Og nej, bare rolig, ikke et eneste fiskeben. Rudolf Mathis er alene en rejse værd.


Heldigvis fik Dronning Margrethe også lejlighed til at smage maden.


Lystbådehavn og legestrand

Kertemindes hovedgade er Langegade. Øst for Langegade strækker den topmoderne marina sig. Den har plads til 700 fastliggende både og anløbes af op mod 300 gæstesejlere på de største sommerdage.


Efter marinaen kommer Nordstranden. Den store, børnevenlige sandstrand besøgtes i sine velmagtsdage af op mod 20.000 badegæster i weekenden. Den gang kunne man komme med tog fra Odense.


I dag er det beachvolley og brasiliansk strandfodbold, der trækker ungdommen til. Finalen i det danske Beach Soccer afholdes på Nordstranden den 31. august.


Den kønneste by

"Den kønneste lille by i verden" er titlen på en udstilling med historiske motiver fra Kerteminde.


Udstillingen vises på Johannes Larsen Museet, hvor Dronningen også kom forbi på sit besøg.


Uanset om man er interesseret i kunst eller ej, er Johannes Larsen Museet et besøg værd. De fleste vil nok bedst huske Johannes Larsen for hans illustrationer til Acton Friis' bøger "De danskes Øer" fra 1920'erne.


Den velbjergede kunstner havde gæsteboliger, atelier, havestue og kaffehus spredt i en parklignende have med en flot udsigt over Kerteminde og Nordstranden med Storebælt i baggrunden. Han ejede også den endnu funktionsdygtige mølle på nabogrunden. Lad mig slå et slag for de fine udstillinger og den fine café, hvor der duftede fristende af friskbagt brød og kager.


De kan tåle mosten

Næste dag tager jeg på køretur med Hans Jørgen Jensen fra Turismens Venner. Efter flere workshops og hjernestorme er der i samarbejde med Turistbureauet lagt en plan med tematiske ture ud i det smukke landskab omkring Kerteminde.


Turen omfatter besøg på en gård, hvor de glade grise tuller rundt med krølle på halen og besøg på Nybro Frugtplantage, hvor Tina og Thomas Nybro har stor succes med deres koldpressede æblemost med naturlig frisk sødme uden tilsætningsstoffer. Den lækre most sælges også som "bag in a box" med 5 liter. Mosten fås i flere smagsvarianter tilsat ribs, kirsebær, hyldebær eller jordbærsaft.


- Vi håndplukker vore æbler, fortæller Tina Nybro. Og det er kun 1. klasses æbler, der finder vej til mosten.


- Vi startede med en beskeden produktion på omkring 40 ton i 2006, supplerer hendes mand Thomas Nybro. Nu producerer vi 500 tons. De 300 bruges dog af andre producenter.


Hans Jørgen Jensen holder sig beskedent i baggrunden. Men det viser sig, at han som kemiingeniør har arbejdet med most i mange år på Rynkeby. Nu hjælper han det sympatiske par med at finde en most, der både kan holde sig og samtidig bevare sine naturlige egenskaber.


Dødeskibet

Det er tid til frokost. På Munkebo Kro præsenterer Johanne Hyldal en anderledes spændende platte med lokale råvarer. Den lækre, fede grise-rillette fra Hindsholm er mums.


Turen slutter med et besøg på Vikingemuseet i Ladby. Hovedattraktionen er aftrykket af et dødeskib, hvor en betydningsfuld viking blev begravet i sit skib omkring 925. Han fik heste, hunde, buer og pile, sit sværd og almindelige fornødenheder med på sin rejse.


Desværre blev graven på et tidspunkt røvet og vandaliseret. Man får alligevel et fint indtryk med en ny stemningsfyldt dæmpet belysning i det gamle gravkammer.


Oppe i lyset er 15 brodøser ved at brodere en 14 meter lang gobelin, der viser historien. Kvinderne hygger sig med arbejdet og det betyder mindre, at det tager dem 5 år at færdiggøre tapetet.


Kerteminde er den kønneste lille by med en venlig atmosfære og et samspil mellem byliv, strand og en smuk natur, der indbyder til vandre- og cykelture mellem skove, bølgende marker, idylliske landsbyer og frugtplantager langs vandet.


Tilbage til menuen!Forside.html